Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2009 02:16 - Псевдообразование. Курсови. Дипломни. Плащане кеш :)
Автор: phoenix13 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1789 Коментари: 2 Гласове:
0



Истинска обява: "Търсим специалисти с висше образование от всички специалности за писане на дипломни работи, курсови работи, казуси, есета и реферати. Предлагаме работа на хонорар с добро заплащане."

Добре де. От години критикувам всякакъв род даскали и учебни програми (университетски особено), че са неадекватно остарели, скучни и в основната си част - безполезни. Докато това е вярно, ще продължа да го правя. Но трябва ли по такъв очеваден, груб и т.н. начин да се стимулира мързелът на студентите?

Айде да разсъдим малко - кой крив, кой прав, щото и аз се чудя. Хваща се някой момък или девойка след гимназията да влезе в университет, ОК. Двата крайни варианта са:
1 - скъсва се от учене, пише си сам(а) всички задания, изяжда учебниците с кориците и ако успее да намери време, и допълнителната литература. Време за практически стаж - минимално, ако изобщо остане.
2 - плаща си на подобни фирмички всички реферати и курсови, явява се проформа на изпитите (колкото да ги избута), накрая си купува написването на дипломна работа и след тия няколко години се излюпва като бакалавър или магистър. Кадърност, ако не ползва спестеното време да усвоява реални умения и знания - нулева.

В първия случай от съответния ВУЗ излиза висшист, който трудно има друга, освен теоретична подготовка. Т.е. знае какво трябва, но не го може. Причина за проблема - образователната система и т.н. фактори, които споменах по-горе.
Във втория случай новоизпеченият висшист е кажи-речи с купена диплома (доколкото повечето от съдържанието й поред е купено) и нулеви познания и умения. С изключение, както казах, ако спестеното време го е ползвал(а) за практическо учене. Което пък оставя въпроса за какво е била тая диплома, освен само проформа, защото пък доста работодатели все още изискват хартийката.

Това, което искам да кажа, и което ме притеснява, са отговорностите, които сегашният студент след няколко години ще носи. И най-вече как ще се справя с тях. Нямам проблем, ако ще си чупи главата сам, без да засяга останалите. Но в даден момент вероятно ще бъде назначен някъде, ще трябва да свърши нещо (като държавен или в частна фирма служител). И когато нещо мое зависи от него да бъде свършено качествено и навреме, не бъде изпълнено, кого трябва да съдя - него, ВУЗ-а и даскалите му, фирмичката за написване на курсови и дипломни работи или държавата - за осигурената "среда за развитие" на тази проблематика. Начинът на ползване на данъците ми дори няма да го коментирам, че ще стане твърде обширно...

Май след време ще трябва и тази част от живота си да я взема в ръце, по някакъв начин. Собствена партия на изборите, например :)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. phoenix13 - обявата
27.05.2009 02:16
А, да - за да не съм голословен :)
http://jobs.bg/f693903
цитирай
2. firefly1 - За съжаление такава е реалността. ...
07.06.2009 00:02
За съжаление такава е реалността. Ако човек учи както трябва и си пише сам курсовата работа, то тогава няма да му остава никакво време да работи ,което ще го лиши от практически знания,но за сметка на това ще има доста теоретични. А ако избере втория вариант, то според мен само си е изгубил времето,защото всички знаем,че има и други обяви ,в които направо ти продават готова диплома срещу съответната сума. То тогава е по-добре човекът от втория вариант да си купи такава диплома и да не си губи времето. Но заради точно такива хора в държавата ни е пълно с некадърни хора,които не си вършат работата както трябва. Но ти си прав,че цялата образователна система е виновна,защото ни учат на глупости ,а не ни дават никакви практически умения. Губим си времето с неща, които после няма да ни послужат в живота....
Аз избрах първия вариант от посочените,но не зная дали е правилен. Защото това да бъда примерен студент ми отне много други неща и не знам дали си струват усилята.
А ако ти знаеш как да оправиш образователната система отивай веднага да се канидатираш за министър на образованието- веднага ще гласувам за теб,защото сега наистина няма за кого да се гласува. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: phoenix13
Категория: Лични дневници
Прочетен: 278034
Постинги: 133
Коментари: 222
Гласове: 339
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930